top of page
Yazarın fotoğrafıKozmist

Değer Bilinci

Güncelleme tarihi: 23 Ara 2023

Merhaba sevgili okuyan,

Artık bildiğiniz gibi blog yazılarını sizlerden gelen ya da çevremde sıklıkla karşılaştığım konulara göre belirliyorum. Bu haftanın yazsını ise uzun ve etkili bir sohbette karşılaştığım, yıllar boyunca da kendime çalıştığım değer bilinci hakkında derledim.

Hepinize keyifli okumalar dilerim.

 

Değer bilinci, bir kişinin sahip olduğu veya benimsediği değerleri anlama ve değerlendirme yeteneği olarak nitelendirilmektedir. Benimsenen bu değerler; kişinin karakterini, davranışlarını ve düşüncelerini şekillendirmektedir. Bu kavramaların devamında ise kişinin kendisi, başkaları ve dünya hakkındaki görüşleri belirlenmektedir.

Değer bilinci, kişinin hayatının farklı aşamalarında gelişmektedir. Hayatın ilk gününden itibaren öğrenilmeye başlanan bu bilinç, her şeyde olduğu gibi önce ailede sonrasında toplum değerlerinin öğrenilmesi ile devam etmektedir. Ergenlik dönemine gelindiğinde ise, bireyler öğrenilmiş olan bu değerleri sorgulamaya ve kendi değerlerini oluşturmaya başlarlar. Yetişkinlik döneminde ise, kişilerin değerleri deneyimlerine, inançlarına ve yaşadıkları olaylara göre şekil almaktadır.


Zaman içerisinde gelişip, dönüşen bu bilinç, hayatın her alanında kendini göstermektedir.

Bunları sıralamak gerekirse,

  • İlişkilerde: Değerleriyle uyumlu bir yaşam sürdüren kişi kendisi ile mutlu bir yaşam sürdüreceğinden başkaları ile de mutlu ilişkiler sürdürebilmektedir. Bu mutlu ilişkilerin temelinde ise çatışma ve hayal kırıklığına neden olabilecek kararlar alınmaması söylenebilmektedir.

  • İş hayatına bakıldığında: Kişinin çalıştığı şirketin değerlerini benimsemesi ve uygulaması, işyerinde başarılı olmasına ve şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, bir işveren, şirketin değerlerini açıkça tanımlayarak, çalışanların şirket kültürüne uyum sağlamalarını kolaylaştırabilir.

  • Toplumun gelişiminde: Toplumda kabul edilen değerler, kişilerin davranışlarını belirler ve toplumsal uyum sağlar. Bir ülkenin değerleri, toplumsal barışı ve istikrarı sağlamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda, değerlerin anlaşılması, farklı kültürler arasında da anlayış ve hoşgörüyü arttırmaktadır.

Girizgahın yeterince uzun olduğunun farkındayım ancak bu noktaya kadar okuduğunuz bilgiler bundan sonrasını daha basitçe kavramanıza yardımcı olacaktır. Çünkü değer bilincini bireye indirmeden ne ilişkilerde, ne organizasyonlarda ne de toplum içerisinde anlamak mümkün değildir.


Gelelim konumuzun en küçük yapı taşı olan bireyde değer bilincinin detaylarına.

Değer bilinci, kişinin kendi değerinin farkında olması ve onlar için hangi değerlerin önemli olduğunu anlaması demektir. Değer bilinci, bireyin kendi değerini anlayabileceği ve takdir edebileceği bir ruh halidir. İnsanların kendi değerlerine dayalı kararlar almalarına ve dış dünyanın etkisinde kalmamalarına yardımcı olabilir. İnsanların zor durumlarla karşı karşıya kaldıklarında bile kendilerine sadık kalmalarına yardımcı olur. Değer bilinci herkes için önemlidir, çünkü öz değerimizi anlamamıza ve daha fazla özgüven oluşturmamıza yardımcı olur. Ek olarak, değerlerimizi dış baskılar veya etkilerden üstün tutmamıza izin vererek hayatta daha iyi kararlar almamıza yardımcı olur. Güçlü bir değer bilinci duygusu geliştirerek, bireyler güçlü ve zayıf yönlerinin daha fazla farkına varabilir ve bu bilgiyi kendileri için daha iyi bir yaşam yaratmak için kullanabilirler.


Değer farkındalığının faydalarını anlatmak gerekirse;

  • Birey için öz farkındalığın değeri, kişinin kendi değerini anlaması ve takdir etmesidir.

  • Kişinin kendi değerinin farkında olması ve hangi değerlerin kendisi için önemli olduğunu anlaması anlamına gelir.

  • İnsanların kendi değerlerine göre karar vermelerine ve dış güçlerin etkisinde kalmamalarına yardımcı olabilir.

  • Dışa bağımlı onayı ortadan kaldırmaktadır.

  • Karşımızdaki kişinin de değerli olduğunun bilinçli halidir.

  • Güzel olanı görebilme ve söyleyebilme sanatıdır.

  • Değerin kaynağını anlama ve o kaynağı besleme halidir.

  • Sadece maddeye değil manevi olana da değer verebilme halidir.


Sonuç olarak, değer bilinci insanların hayatında ve toplumda önemli bir rol oynamaktadır. Kendi değerlerimizi anlamak ve benimsemek, mutlu bir yaşam sürdürmemize yardımcı olurken, başkalarının değerlerine saygı göstermek, hoşgörü ve anlayışı artırabilir. Yukarı doğru hareket eden bu anlayış ise doğru "iletişimin" yapı taşıdır.


Bize destek vermek isterseniz, abone olabilir veya instagramdan takip edebilirsiniz.

Hep Sevgiyle..


Ümit Yaşar




bottom of page